Investeer in Boerschappen

Anderhalf jaar geleden investeerden 3000 investeerders in Boerschappen via Eyevestor. Nu verhuizen we naar het AFM-goedgekeurde platform Broccoli. Een logisch moment om in te stappen als aandeelhouder van Boerschappen.

Met de vorige investering-ronde hebben we Boerschappen klaargezet voor nog véél verdere opschaling. Daarom stellen oprichters Stéphanie en Stijn 900.000 aandelen beschikbaar voor investeerders, waarvan de opbrengst direct naar Boerschappen gaat. Investeer jij mee in een bewezen nieuw voedselsysteem?

Investeer nu

Waarom investeren?

Boerschappen wil een breedgedragen coöperatie zijn met nog véél meer ambassadeurs.

Momenteel hebben Stéphanie en Stijn nog bijna 84% van de aandelen in bezit. Dat komt niet overeen met een breedgedragen coöperatie, en dús is het logisch dat er aandelen worden overgedragen naar nieuwe aandeelhouders, waarvan de opbrengst volledig ten goede aan Boerschappen komt. Omdat we overstappen naar het Broccoli-platform hebben we bovendien het hele clubje van accountants, fiscalisten en advocaten weer over de vloer. En daarom is dit een logisch moment om degenen die graag willen instappen de ruimte te geven hiervoor. Maar, we zien óók kansen én risico's in de markt en daarom willen we investeren in onze winstgevendheid. Vandaar ook dat we liever nú extra investeren en die investeringen kunnen gebruiken voor extra omzet én reductie van operationele kosten.

Download hier ons pitch deck

Onze missie

Wij willen samen met jou laten zien dat het wél kan; een voedselketen die deugt voor alles én iedereen die erin betrokken is. En dus ook de bodem, biodiversiteit, lucht en water.

In onze statuten staat het heel helder omschreven. Het is onze missie om bij te dragen aan een gezonde levensstijl van onze klanten door gezond en voedingsrijk voedsel te leveren. En bovendien een positieve bijdrage te leveren aan de transitie richting regeneratieve landbouw. In de tussentijd maken we het leuk en eenvoudig om met de seizoenen mee te koken en vertellen we ál die mooie verhalen van onze boeren.

Een coöperatie

Geen hijgerige investeringmaatschappijen, banken, fondsen en exit-strategieën. Maar óók geen trage beslissingstrajecten, ellenlange vergaderingen en stroperige toekomstplannen.

Toen wij begin 2022 van Boerschappen B.V. een coöperatie maakten, werd het meteen heel erg duidelijk waar we voor staan: het ontwikkelen van een toekomstbestendig bedrijf met een zeer zuiver kompas. Maar wél snel, wendbaar, zonder politiek en zéér marktgericht. Ambitieus als een scale-up, maar compleet zonder ambitie om ooit te verkopen. Nee, Boerschappen is er voor de lange termijn. En precies dát zorgt ervoor dat we onze aandacht op de juiste zaken kunnen richten.

Bekijk investeringpagina

Veelgestelde vragen

We beantwoorden hieronder de meest gestelde vragen.

In deze sharefundingronde worden er ongeveer 900.000 certificaten aangeboden, ter waarde van €750.000. Deze komen bij de oprichters Stijn en Stéphanie vandaan. Momenteel hebben Stéphanie en Stijn nog bijna 84% van de aandelen in bezit. Dat komt niet overeen met een breedgedragen coöperatie, en dús is het logisch dat er aandelen worden overgedragen naar nieuwe aandeelhouders, waarvan de opbrengst volledig ten goede aan Boerschappen komt. Dit betekent dat bestaande aandeelhouders niet verwateren. De waarde van de aandelen blijft €0,84 per aandeel.
Broccoli is het eerste sharefundingplatform in Nederland voor groene aandelen wat beschikt over de wettelijk verplichte crowdfundingvergunning (ECSP). Dit is verleend door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Daarnaast werkt Broccoli alleen met maatschappelijk verantwoorde bedrijven waarvan de waarden en missie overeenkomen met die van Broccoli, namelijk De wereld groener en gezonder maken. Ze hebben een robuust prekwalificatieproces om ervoor te zorgen dat ze alleen samenwerken met bedrijven die ze respecteren en die daadwerkelijk positieve dingen doen voor de planeet. Deze duidelijke afstemming maakte de keuze tussen Broccoli en andere platformen voor ons eenvoudig. Als bestaande aandeelhouder wordt je later op de hoogte gesteld met betrekking tot de vervolgstappen, in de tussentijd wordt alles achter de schermen voor je geregeld.
Download hier ons pitch deck. Daar lees je alles over onze toekomstplannen

Vanaf 12 juli a.s. kun je investeren en mede-eigenaar worden van Boerschappen (of extra aandelen bijkopen), dit kan al vanaf €250,32,- (298 certificaten). Sinds 5 juli is de voorinschrijving gestart en krijgen jullie de mogelijkheid om aandelen te reserveren, die vanaf 12 juli verzilverd kunnen worden. Als het animo voor deze reserveringen groter blijkt dan het aantal beschikbare aandelen zal reservering niet mogelijk zijn en spreken we van een first- come-first-serve op 12 juli. Reserveer zo spoedig mogelijk je aandelen en blijf als een van de eerste op de hoogte van de ontwikkelingen.
Op basis van de verschillende bedrijfswaarderingsmethodieken is de waardering van de Boerschappen Coöperatie vastgesteld op €25,9 miljoen. De waarde per certificaat is €0,84.

Via deze link vind je ook het waarderingsrapport en onderliggende cijfers.
Je kunt binnenkort een certificaat kopen in de Boerschappen Coöperatie U.A. (Uitgesloten Aansprakelijkheid) kopen. Een certificaat zou je kunnen zien als een aandeel, echter noem je dit binnen een Coöperatie een certificaat. De certificaten geven jou als investeerder namelijk economisch recht binnen de Coöperatie, dit betekent dat je mede-eigenaar bent en meeprofiteert van de waardestijging en ook meedeelt in de dividenduitkering op het moment dat de Coöperatie dit uitkeert. Alvorens er dividend uitgekeerd wordt dient eerst het bestuur van de Coöperatie te besluiten hoeveel procent van de winst geherinvesteerd wordt en welk gedeelte gealloceerd wordt als dividenduitkering. Aan de certificaten is geen stemrecht verbonden. De certificaten zijn gedigitaliseerd op het platform van Broccoli. Door deze digitalisatie wordt investeren en verhandelen laagdrempelig zonder tussenkomst van notaris.Investeren brengt risico’s met zich mee. Investeer dus alleen als je de financiële ruimte hebt om het geld te kunnen verliezen. Je loopt verder geen risico en als investeerder berusten er geen andere (toekomstige) verplichtingen op je.
Certificaten kopen kan vanaf 12 juli aanstaande. Boerschappen maakt het mogelijk om digitaal mede-eigenaar te worden via het Broccoli platform. Broccoli is een online sharefunding platform waar organisaties hun eigen vermogen kunnen plaatsen, digitaliseren en verhandelen. Sharefunding betreft het ophalen van groeikapitaal via eigen vermogen. Het bedrijf krijgt hiermee meer bezit en gaat geen schulden aan, naast dat de financiële middelen mogelijkheid geven tot snellere groei. Binnen jouw persoonlijke pagina op het Broccoli platform kun je in je dashboard (overzicht) bijhouden hoeveel certificaten (aandelen) je hebt in Boerschappen. Per transactie krijg je ook een e-mail ter bevestiging van je aankoop en een bewijs van investering.
Nee. Als je besluit om je certificaten in later stadium te gaan verkopen, betaal jij als verkopende partij de transactiekosten. Dan betaal jij dus 2,5% met €1 minimum per transactie over je verkoop. De koper betaalt niets.
Nee. Los van de €0,84 per certificaat die via het Broccoli-platform in rekening wordt gebracht, vraagt Broccoli geen bewaarkosten of andere kosten of verplichtingen. Wat betreft aansprakelijkheid; die is er niet voor jou. Als je investeert, koop je één of meer aandelen van Boerschappen Coöperatie U.A. En met name de U.A. (Uitgesloten van Aansprakelijkheid) bepaalt dat je letterlijk uitgesloten bent van aansprakelijkheid. Wanneer wij – Stijn en Stéphanie -, als bestuur van de Coöperatie, er een potje van maken, kunnen wij bijvoorbeeld in geval van een faillissement bestuurlijk aansprakelijk gesteld worden door de curator/schuldeisers. Maar wees gerust; Boerschappen heeft goede- en solide adviseurs die ons begeleiden en controleren. Aandeelhouders die nu investeren kunnen nooit aansprakelijk worden gesteld voor wat dan ook wanneer dan ook.
Voor jouw eigen administratie ontvang je direct na aankoop een bewijs van investering. Daarnaast biedt Broccoli de mogelijkheid om op ieder moment van de dag een export te draaien van jouw transactie(s). Op 1 januari van ieder nieuw jaar kun je ook jouw jaaroverzicht exporteren vanuit het Broccoli platform. Dit betreft een overzicht van het aantal certificaten in welk bedrijf en tegen welke waarde jij deze certificaten bezit. Deze informatie kan je voor eigen administratie of voor jouw belastingaangifte gebruiken. Voor vragen omtrent de administratie van jouw certificaten kun je terecht bij Broccoli door te mailen naar support@broccoli.eu.
Op het moment dat jij beleggingen hebt, moet je de waarde van jouw beleggingen aangeven. De beleggingen op Broccoli vallen niet onder ‘groene beleggingen’ dus kun je hier geen extra vrijstelling of extra heffingskorting voor krijgen. Een deel van jouw vermogen is vrijgesteld van belasting; het heffingsvrij vermogen. De waarde van de certificaten valt in Box 3 (voordeel uit sparen en beleggen), hierbij geldt een zogeheten heffingsvrije vermogensvoet van minimaal €57.000 (en €114.000 als je een fiscale partner hebt) in 2023. Vind hier een hulpmiddel van de belastingdienst om jouw box 3-inkomen te berekenen. Over jouw inkomen uit vermogen betaal je, helaas, belasting. In het geval van een investering als deze, hebben we het over “Beleggingen/andere bezittingen”, waarbij het belastbaar tarief 6,17% is. Je betaalt per 2023 32% belasting over het tarief van 6,17% over het totaal behaalde rendement in 2023. Voor meer informatie over hoe je jouw box 3 vermogen kunt berekenen, kun je hier terecht. Dit is geen fiscaal advies en wij raden jou te allen tijde aan om contact op te nemen met jouw belastingadviseur of hier zelf onderzoek naar te doen.
Dat is mogelijk. Om een zakelijke investering te doen op het Broccoli Platform dien je eerst een zakelijk account aan te maken en de investering te betalen met jouw zakelijke bankrekening. Na succesvolle afronding van de betaling, heb je een zakelijke investering gedaan. Bij vragen kun je contact opnemen met support@broccoli.eu. Hoe zit dat dan met zakelijke belastingen? Belastingtechnisch hangt het van jouw situatie af. Algemeen genomen is de opbrengst van jouw belegging belastbaar binnen de vennootschapsbelasting. Zowel ontvangen dividenden als gerealiseerde meerwaarde vormen belastbare inkomsten voor de B.V. en worden belast met vennootschapsbelasting. Deze vennootschapsbelasting bedraagt in 2023 19% tot een winst van €200.000, daarboven bedraagt dit 25,8%. Bij uitkering van de dividenden wordt er ook voorheffing ingehouden die als voorschot op de verschuldigde vennootschapsbelasting verrekend kan worden. Dit is geen fiscaal advies en wij raden jou te allen tijde aan om contact op te nemen met jouw belastingadviseur of hier zelf onderzoek naar te doen.
Ja, de Boerschappen Coöperatie is een Nederlandse entiteit, opgericht en gepasseerd bij Weijmer Notariaat te Goirle en valt onder de Nederlandse wetgeving. De sharefundingronde van Boerschappen wordt aangemeld bij de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Dit document is later terug te vinden in het kopje ‘documentatie’ op het platform Broccoli. Lees dit document goed voordat jij jouw investering definitief maakt.
De verkoop van aandelen is mogelijk wanneer de zogeheten ‘time-lock’; is verstreken. In het geval van Boerschappen is de time-lock 2 jaar (730 dagen). Na deze 2 jaar kun jij jouw certificaten aanbieden op het prikbord van Broccoli. Het prikbord om aandelen aan andere mede-eigenaren aan te kunnen bieden werkt als volgt: Op het moment dat je besluit jouw aandelen te verkopen dan kun je de aandelen aanbieden aan andere Broccoli gebruikers op het prikbord. Het is dus niet zoals op de beurs, dat er een ‘verkooporder’ geplaatst kan worden en dit automatisch gedaan wordt. Boerschappen bepaalt binnen welke bandbreedte een aanbod geplaatst kan worden. Deze bandbreedte is gebaseerd op de laatste bedrijfswaardering die op haar beurt weer is gebaseerd op de laatste financiële prestaties en marktsegment. Als verkoper bepaal je vervolgens zelf de verkoopprijs binnen de gestelde bandbreedte. De potentiële koper kan hierop biedingen plaatsen, het is uiteindelijk aan jou om het gewenste bod te accepteren. Over de verkoop van aandelen rekent Broccoli transactiekosten van 2,5% over de totale verkoopsom aan jou als verkoper.