Zweedse gehaktballetjes met aardappelen
en geroosterde wortel en pastinaak
- 40 min bereidingstijd
Ingrediënten
- 300 gram aardappel(en)
- 0.25 eetlepel(s) bloem
- 0.25 stuk(s) bouillonblokje rund
- 100 gram gekleurde wortelen
- 100 gram pastinaak
- 5 gram platte peterselie
- 100 gram rundergehakt
- 50 milliliter slagroom
- 0.5 stuk(s) ui
- 125 milliliter water
- 600 gram aardappel(en)
- 0.5 eetlepel(s) bloem
- 0.5 stuk(s) bouillonblokje rund
- 200 gram gekleurde wortelen
- 200 gram pastinaak
- 10 gram platte peterselie
- 200 gram rundergehakt
- 100 milliliter slagroom
- 1 stuk(s) ui
- 250 milliliter water
- 900 gram aardappel(en)
- 0.75 eetlepel(s) bloem
- 0.75 stuk(s) bouillonblokje rund
- 300 gram gekleurde wortelen
- 300 gram pastinaak
- 15 gram platte peterselie
- 300 gram rundergehakt
- 150 milliliter slagroom
- 1.5 stuk(s) ui
- 375 milliliter water
- 1200 gram aardappel(en)
- 1 eetlepel(s) bloem
- 1 stuk(s) bouillonblokje rund
- 400 gram gekleurde wortelen
- 400 gram pastinaak
- 20 gram platte peterselie
- 400 gram rundergehakt
- 200 milliliter slagroom
- 2 stuk(s) ui
- 500 milliliter water
Geen superverse ingrediënten meer missen?
Kies ook voor deze box en ontvang iedere week alle ingrediënten om 3 smaakvolle recepten mee te koken.
Gemaksbox
Vanaf 56.45 per weekTip!
Voor extra stevige en sappige gehaktballetjes, kun je in stap 3 per 100 g gehakt een halve in melk geweekte (witte) boterham zonder korstjes toevoegen en door het gehakt kneden.
Chef Claudia
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen of boen ze schoon en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in 20 minuten gaar in water met een snuf zout.
Boen ondertussen de pastinaak en wortel schoon of schil ze. Snijd ze in grove repen die op frieten lijken. Leg de groenten op een met bakpapier beklede bakplaat of leg ze in een braadslede, besprenkel met olie, peper en zout en rooster ze 25 minuten in het midden van de oven.
Snipper de ui en snijd de peterselie fijn. Meng in een kom het gehakt met de helft van de ui, de helft van de peterselie en peper en zout naar smaak. Vorm kleine balletjes van het gehakt van ongeveer 3 cm doorsnee.
Verhit wat boter of olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin in 6-8 minuten. Haal ze uit de pan en houd apart. Voeg de resterende ui toe aan de pan en fruit 2 minuten. Strooi de bloem erover en roer goed door. Voeg het water, bouillonblokje en de slagroom toe en roer op laag vuur tot een gladde saus. Laat de saus nog circa 2 minuten zachtjes inkoken. Leg de balletjes terug in de pan en voeg de rest van de peterselie toe en warm nog 3 minuten mee.
Giet de aardappelen af en laat ze even uitdampen
Verdeel de aardappelen over de borden, leg de geroosterde groenten ernaast, schep de Zweedse gehaktballetjes met saus erop en serveer.