Snelle rendang
Vlees

Snelle rendang

met spitskool met pinda's en zoetzuur

  • 15 min voorbereidingstijd
  • 35 min bereidingstijd

Ingrediënten

-
+
  • 120 gram biefpuntjes
  • 0.25 theelepel(s) chilipoeder
  • 1 stuk(s) eieren
  • 0.5 eetlepel(s) honing
  • 1 eetlepel(s) ketjap
  • 2 teentje(s) knoflook
  • 100 mililiter kokosmelk
  • 0.25 stuk(s) komkommer
  • 50 mililiter natuurazijn
  • 10 gram pinda's
  • 25 gram rendangpasta
  • 0.5 stuk(s) rode ui
  • 0.5 stuk(s) spitskool
  • 100 gram zilvervliesrijst
  • 240 gram biefpuntjes
  • 0.5 theelepel(s) chilipoeder
  • 2 stuk(s) eieren
  • 1 eetlepel(s) honing
  • 2 eetlepel(s) ketjap
  • 4 teentje(s) knoflook
  • 200 mililiter kokosmelk
  • 0.5 stuk(s) komkommer
  • 100 mililiter natuurazijn
  • 20 gram pinda's
  • 50 gram rendangpasta
  • 1 stuk(s) rode ui
  • 1 stuk(s) spitskool
  • 200 gram zilvervliesrijst
  • 360 gram biefpuntjes
  • 0.75 theelepel(s) chilipoeder
  • 3 stuk(s) eieren
  • 1.5 eetlepel(s) honing
  • 3 eetlepel(s) ketjap
  • 6 teentje(s) knoflook
  • 300 mililiter kokosmelk
  • 0.5 stuk(s) komkommer
  • 150 mililiter natuurazijn
  • 30 gram pinda's
  • 75 gram rendangpasta
  • 1 stuk(s) rode ui
  • 1 stuk(s) spitskool
  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 480 gram biefpuntjes
  • 1 theelepel(s) chilipoeder
  • 4 stuk(s) eieren
  • 2 eetlepel(s) honing
  • 4 eetlepel(s) ketjap
  • 8 teentje(s) knoflook
  • 400 mililiter kokosmelk
  • 1 stuk(s) komkommer
  • 200 mililiter natuurazijn
  • 40 gram pinda's
  • 100 gram rendangpasta
  • 2 stuk(s) rode ui
  • 1 stuk(s) spitskool
  • 400 gram zilvervliesrijst

Benodigdheden

  • 2 steelpannen
  • koekenpan
  • snijplank
  • mes
  • mengkom
  • hapjespan

Tip

Zoetzuur smaakt goed bij allerlei verschillende gerechten. Als je in één keer lekker veel maakt heb je genoeg voor meerdere keren. Je kunt het zoetzuur in een luchtdichte pot of bak bewaren.

Inkoper Lizanne

Bereidingswijze

STAP 1

Begin op tijd met het maken van zoetzuur, want als het langer kan staan worden de uien zachter en smaakvoller. Breng in een steelpan de honing en azijn aan de kook. Maak ondertussen de rode ui schoon en snijd in dunne ringen. Leg de uien in een kom en schenk de kokende azijn erop. De uien zullen mooi roze kleuren. Laat de zoetzure uien minimaal een half uur op smaak komen. Proef of het zoet genoeg is en voeg eventueel nog wat honing toe.

STAP 2

Maak de benodigde hoeveelheid spitskool schoon en snijd in zo fijn mogelijke reepjes. Maak de knoflook schoon en snijd grof.

STAP 3

Verhit een scheutje olie in een hapjespan op hoog vuur. Bak de biefreepjes in 2-3 minuten rondom bruin. Blijf tussendoor goed roeren, zodat alle stukjes gaar worden. Het vlees hoeft maar kort gebakken te worden, zo blijft het mals. Haal het vlees uit de pan en houd apart. Verhit opnieuw een scheutje olie in de pan en fruit de knoflook een minuutje. Voeg de spitskool toe en bak 5 minuten. Voeg de rendangpasta toe en bak nog 5 minuten mee. Voeg kokosmelk en eventueel wat chilipoeder en ketjap naar smaak toe en laat 30 minuten pruttelen op hoog vuur zodat al het vocht verdampt. Voeg de biefreepjes net voor het serveren weer toe aan de rendang. Dit gerecht heeft even tijd nodig, maar het verandert vanzelf in een heerlijke, sticky rendang.

STAP 4

Breng in een kookpan water en een snufje zout aan de kook voor de rijst. Kook de rijst 20 minuten en laat daarna met het vuur uit nog 5 minuten doorgaren. Breng in een steelpan water aan de kook voor de eieren. Kook de eieren 3-4 minuten voor een zachtgekookt ei, 4-5 minuten voor een half zachtgekookt ei en 7-8 minuten voor een hardgekookt ei.

STAP 5

Rooster de pinda's in een droge pan. Snijd de komkommer in plakjes. Pel de eieren.

STAP 6

Schep de rijst, rendang en eieren op een bord. Strooi de pinda's over het gerecht en serveer met de komkommer en de zoetzure ui.