Seizoensbox | Gevulde erwtensoep
Vlees

Seizoensbox | Gevulde erwtensoep

met roggebrood

  • 10 min voorbereidingstijd
  • 90 min bereidingstijd

Ingrediënten

-
+
  • 1 stuk(s) aardappel(en)
  • 5 gram bladselderij
  • 0.5 stuk(s) gele ui
  • 400 mililiter groentebouillon
  • 1 stuk(s) kippenbout
  • 1 stuk(s) laurierblad
  • 1 stuk(s) pastinaak
  • 2 stuk(s) roggebrood
  • 0.5 eetlepel(s) roomboter
  • 75 gram spliterwten
  • 100 stuk(s) waspeen
  • 2 stuk(s) aardappel(en)
  • 10 gram bladselderij
  • 1 stuk(s) gele ui
  • 800 mililiter groentebouillon
  • 2 stuk(s) kippenbout
  • 1 stuk(s) laurierblad
  • 1 stuk(s) pastinaak
  • 4 stuk(s) roggebrood
  • 1 eetlepel(s) roomboter
  • 150 gram spliterwten
  • 200 stuk(s) waspeen
  • 3 stuk(s) aardappel(en)
  • 15 gram bladselderij
  • 1.5 stuk(s) gele ui
  • 1200 mililiter groentebouillon
  • 3 stuk(s) kippenbout
  • 2 stuk(s) laurierblad
  • 2 stuk(s) pastinaak
  • 6 stuk(s) roggebrood
  • 1.5 eetlepel(s) roomboter
  • 225 gram spliterwten
  • 300 stuk(s) waspeen
  • 4 stuk(s) aardappel(en)
  • 20 gram bladselderij
  • 2 stuk(s) gele ui
  • 1600 mililiter groentebouillon
  • 4 stuk(s) kippenbout
  • 2 stuk(s) laurierblad
  • 2 stuk(s) pastinaak
  • 8 stuk(s) roggebrood
  • 2 eetlepel(s) roomboter
  • 300 gram spliterwten
  • 400 stuk(s) waspeen

Benodigdheden

  • dunschiller
  • vergiet
  • snijplank
  • mes
  • kookpan
  • zeef
  • soeppan

Weetje

Bospeen, waspeen, wortel, winterwortel… Wat is nu eigenlijk het verschil? Wortel is de algemene naam. Een bospeen is een wortel waar het loof nog aanzit. Een waspeen is een wortel die meestal iets langer tijd heeft gekregen om te groeien, waar het loof af is en die, zoals de naam al doet vermoeden, gewassen is. Een winterwortel is groter, dikker, steviger van structuur en dieper van kleur. Deze week eten we waspeen.

Redacteur Mireille

Bereidingswijze

Stap 1

Spoel de spliterwten goed af in een zeef. Breng de benodigde hoeveelheid groentebouillon aan de kook. Voeg de kippenbout, spliterwten en laurier toe aan de bouillon en laat 1 uur zachtjes koken met de deksel op de pan.

Stap 2

Haal de kip voorzichtig uit de pan, laat even uitlekken en leg op een snijplank. Verwijder het vel en de botjes. Pluk het kippenvlees met twee vorken in grove stukken en zet apart.

Stap 3

Maak de ui, aardappel en pastinaak schoon en snijd in blokjes. Maak de wortel schoon en snijd in plakjes. Hak het selderijblad grof.

Stap 4

Fruit de ui 1-2 minuten in een grote soeppan. Voeg de aardappel, pastinaak en wortel toe en bak even mee. Voeg de pan met erwten in bouillon toe en kook het geheel 20 minuten.

Stap 5

Voeg het kippenvlees en ¾ van de bladselderij toe aan de soep. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 6

Smeer boter op de plakjes roggebrood. Verdeel de soep over de soepborden. Maak af met het achtergehouden selderijblad en serveer met roggebrood.