Pompoen panna cotta
van volle room & witte chocolade met walnotencrumble
- 90 min bereidingstijd
Ingrediënten
- 50 gram (fles)pompoen
- 0.75 blad(en) gelatine
- 1 stuk(s) limoen
- 5 gram munt
- 125 milliliter room
- 10 gram walnoten
- 32.5 gram witte chocolade
- 100 gram (fles)pompoen
- 1.5 blad(en) gelatine
- 1 stuk(s) limoen
- 10 gram munt
- 250 milliliter room
- 20 gram walnoten
- 65 gram witte chocolade
- 150 gram (fles)pompoen
- 2.25 blad(en) gelatine
- 1 stuk(s) limoen
- 10 gram munt
- 375 milliliter room
- 25 gram walnoten
- 130 gram witte chocolade
- 200 gram (fles)pompoen
- 3 blad(en) gelatine
- 1 stuk(s) limoen
- 15 gram munt
- 500 milliliter room
- 30 gram walnoten
- 155 gram witte chocolade
Tip
Heb je de tijd, rooster de walnoten dan in de oven. Verwarm de oven voor op 175 °C, leg de walnoten op een bakplaat met bakpapier en rooster voor 8-10 minuten. Keer de walnoten tussendoor even om en laat ze tot slot afkoelen.
Boerschappen
Bereidingswijze
Breng in een kookpan water en een snufje zout aan de kook voor de pompoen. Snijd de schil van de benodigde hoeveelheid pompoen en snijd vervolgens het vruchtvlees in blokjes van maximaal een halve cm. Kook in 6-8 minuten gaar.
Week de gelatineblaadjes in ruim, koud water. Gebruik je agar agar, volg dan de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Was de limoen. Snijd met een scherp mesje of dunschiller 3 reepjes groene schil van de limoen. Hak de witte chocolade in stukjes, houd wel een deel apart voor de schotsen, en leg in een maatbeker.
Breng in een steelpan de slagroom langzaam aan de kook, samen met de schillen van de limoen. Zet het vuur uit en laat minimaal 10 minuten intrekken. Verwijder de limoenschillen. Voeg de gekookte pompoen toe. Zet daarna de slagroom nogmaals op, totdat de room kookt. Haal de pan van het vuur en pureer het geheel met een staafmixer. Haal de gelatine uit het water en knijp uit. Los de geweekte gelatine helemaal op in de gekookte room met pompoen, maar laat de massa niet meer opnieuw koken. Giet de massa door een zeef over de witte chocolade in de maatbeker en roer tot alle chocolade is opgelost. Giet de panna cotta in glazen en laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
Breng in een steelpannetje water aan de kook met daarop een hittebestendige mengkom (au bain marie). Hak de aangegeven hoeveelheid chocolade voor de schotsen grof en smelt de chocolade au bain marie. Stort de gesmolten chocolade op een bord, bekleed met bakpapier en smeer dun uit over het papier. Zet het bord op een koele plaats, zodat de chocolade kan stollen. Breek de chocolade in grove stukken, zodra het goed gestold is. Rooster de walnoten kort in een pannetje en hak fijn tot een mooie walnotencrumble.
Haal de panna cotta uit de koelkast. Dresseer de glazen panna cotta met de walnotencrumble, blaadjes munt en chocoladeschotsen.