Orzo met rode kool
Vlees

Orzo met rode kool

en speklap

  • 70 min bereidingstijd

Ingrediënten

-
+
  • 1.5 stuk(s) appel
  • 0.5 eetlepel(s) azijn
  • 8 eetlepel(s) balsamico crème
  • 0.5 stuk(s) gele ui
  • 100 milliliter groentebouillon
  • 1 stuk(s) kruidnagel
  • 3 gram krulpeterselie
  • 1 blad(en) laurierblad
  • 0.5 eetlepel(s) rietsuiker
  • 200 gram rode kool
  • 1.5 eetlepel(s) roomboter
  • 1 stuk(s) speklapje(s)
  • 100 gram volkoren orzo
  • 50 milliliter water
  • 3 stuk(s) appel
  • 1 eetlepel(s) azijn
  • 16 eetlepel(s) balsamico crème
  • 1 stuk(s) gele ui
  • 200 milliliter groentebouillon
  • 2 stuk(s) kruidnagel
  • 6 gram krulpeterselie
  • 2 blad(en) laurierblad
  • 1 eetlepel(s) rietsuiker
  • 400 gram rode kool
  • 3 eetlepel(s) roomboter
  • 2 stuk(s) speklapje(s)
  • 200 gram volkoren orzo
  • 100 milliliter water
  • 4.5 stuk(s) appel
  • 1.5 eetlepel(s) azijn
  • 24 eetlepel(s) balsamico crème
  • 1.5 stuk(s) gele ui
  • 300 milliliter groentebouillon
  • 3 stuk(s) kruidnagel
  • 9 gram krulpeterselie
  • 3 blad(en) laurierblad
  • 1.5 eetlepel(s) rietsuiker
  • 600 gram rode kool
  • 4.5 eetlepel(s) roomboter
  • 3 stuk(s) speklapje(s)
  • 300 gram volkoren orzo
  • 150 milliliter water
  • 6 stuk(s) appel
  • 2 eetlepel(s) azijn
  • 32 eetlepel(s) balsamico crème
  • 2 stuk(s) gele ui
  • 400 milliliter groentebouillon
  • 4 stuk(s) kruidnagel
  • 12 gram krulpeterselie
  • 4 blad(en) laurierblad
  • 2 eetlepel(s) rietsuiker
  • 800 gram rode kool
  • 6 eetlepel(s) roomboter
  • 4 stuk(s) speklapje(s)
  • 400 gram volkoren orzo
  • 200 milliliter water

Benodigdheden

  • braadpan
  • snijplank
  • mes
  • kookpan
  • hapjespan
  • maatbeker

Geen superverse ingrediënten meer missen?

Kies ook voor deze box en ontvang iedere week alle ingrediënten om 3 smaakvolle recepten mee te koken.

Seizoensbox

Vanaf 29.00 per week
Bekijk & bestel box Bestel box

Tip

Let op dat dit gerecht extra tijd kost vanwege de bereiding van de rode kool. Voor het bereiden van de groentebouillon kun je kiezen voor kant-en-klare bouillon of bouillon die je zelf aanmaakt met poeder of een blokje. Eén bouillonblokje of 5 gram poeder is meestal goed voor een halve liter water. Maar check altijd even de verpakking.

Receptontwikkelaar Charlotte

Bereidingswijze

Stap 1

Snipper de ui. Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool en snijd de benodigde hoeveelheid in dunne reepjes. Leg de rode kool in een kookpan samen met de laurier, kruidnagel, azijn, water, suiker en de helft van de ui. Meng goed, breng aan de kook en laat ongeveer 1 uur zachtjes pruttelen. Maak de appel schoon en snijd ⅔ in kleine blokjes. Voeg na een uur de appelblokjes toe aan de rode kool en gaar 5 minuten mee. Voeg ⅔ van de boter toe en breng het geheel op smaak met peper en zout.

Stap 2

Haal ondertussen het spek uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Bereid de bouillon. Verwarm een scheut olie in een hapjespan en fruit de rest van de ui glazig. Voeg de orzo toe en fruit 5 minuten mee. Zet het vuur laag en blus af met de bouillon. Laat 12-15 minuten zachtjes koken. Schep tussendoor een paar keer om.

Stap 3

Snijd de achtergehouden appel in dunne partjes. Was de peterselie en hak fijn.

Stap 4

Kruid het spek met peper en zout. Smelt de rest van de roomboter in een braadpan op middelhoog vuur. Bak de speklapjes 4 minuten aan beide kanten, tot ze mooi goudbruin zijn.

Stap 5

Voeg appelpartjes en rode kool toe aan de orzo. Breng op smaak met de balsamicocrème, fijngehakte peterselie, peper en zout.

Stap 6

Schep de orzo op een bord en serveer met het speklapje.