Orzo met rode kool
en speklap
- 70 min bereidingstijd
Ingrediënten
- 1.5 stuk(s) appel
- 0.5 eetlepel(s) azijn
- 1 eetlepel(s) balsamico-azijn
- 0.5 stuk(s) gele ui
- 100 milliliter groentebouillon
- 1 stuk(s) kruidnagel
- 1 blad(en) laurierblad
- 100 gram orzo
- 0.5 eetlepel(s) rietsuiker
- 200 gram rode kool
- 1 eetlepel(s) roomboter
- 1 stuk(s) speklapje(s)
- 50 milliliter water
- 3 stuk(s) appel
- 1 eetlepel(s) azijn
- 2 eetlepel(s) balsamico-azijn
- 1 stuk(s) gele ui
- 200 milliliter groentebouillon
- 2 stuk(s) kruidnagel
- 2 blad(en) laurierblad
- 200 gram orzo
- 1 eetlepel(s) rietsuiker
- 400 gram rode kool
- 2 eetlepel(s) roomboter
- 2 stuk(s) speklapje(s)
- 100 milliliter water
- 4.5 stuk(s) appel
- 1.5 eetlepel(s) azijn
- 3 eetlepel(s) balsamico-azijn
- 1.5 stuk(s) gele ui
- 300 milliliter groentebouillon
- 3 stuk(s) kruidnagel
- 3 blad(en) laurierblad
- 300 gram orzo
- 1.5 eetlepel(s) rietsuiker
- 600 gram rode kool
- 3 eetlepel(s) roomboter
- 3 stuk(s) speklapje(s)
- 150 milliliter water
- 6 stuk(s) appel
- 2 eetlepel(s) azijn
- 4 eetlepel(s) balsamico-azijn
- 2 stuk(s) gele ui
- 400 milliliter groentebouillon
- 4 stuk(s) kruidnagel
- 4 blad(en) laurierblad
- 400 gram orzo
- 2 eetlepel(s) rietsuiker
- 800 gram rode kool
- 4 eetlepel(s) roomboter
- 4 stuk(s) speklapje(s)
- 200 milliliter water
Benodigdheden
- braadpan
- snijplank
- mes
- hapjespan
- maatbeker
Geen superverse ingrediënten meer missen?
Kies ook voor deze box en ontvang iedere week alle ingrediënten om 3 smaakvolle recepten mee te koken.
Seizoensbox
Vanaf 29.00 per weekTip
Let op dat dit gerecht extra tijd kost vanwege de bereiding van de rode kool. Voor het bereiden van de groentebouillon kun je kiezen voor kant-en-klare bouillon of bouillon die je zelf aanmaakt met poeder of een blokje. Eén bouillonblokje of 5 gram poeder is meestal goed voor een halve liter water. Controleer altijd even de verpakking.
Inkoper Sophie
Bereidingswijze
Snipper de ui. Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool en snijd de benodigde hoeveelheid in dunne reepjes. Leg de rode kool in een kookpan samen met de laurier, kruidnagel, azijn, water, suiker en de helft van de ui. Meng goed, breng aan de kook en laat ongeveer 1 uur zachtjes pruttelen. Maak de appel schoon en snijd ⅔ in kleine blokjes. Voeg na een uur de appelblokjes toe aan de rode kool en gaar 5 minuten mee. Voeg ⅔ van de boter toe en breng het geheel op smaak met peper en zout.
Haal ondertussen het spek uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Bereid de bouillon. Verwarm een scheut olie in een hapjespan en fruit de rest van de ui glazig. Voeg de orzo toe en fruit 5 minuten mee. Zet het vuur laag en blus af met de bouillon. Laat 12-15 minuten zachtjes koken. Schep tussendoor een paar keer om.
Snijd de achtergehouden appel in dunne partjes.
Kruid het spek met peper en eventueel zout wanneer de rode kool bijna klaar is. Smelt de rest van de boter in een braadpan op middelhoog vuur. Bak de speklapjes 4 minuten aan beide kanten, tot ze mooi goudbruin zijn.
"Voeg de appelpartjes en rode kool toe aan de orzo. Breng op smaak met de balsamico azijn, peper en zout. Verwarm het geheel nog een paar minuten. "
Schep de orzo op de borden en serveer met de speklapjes.