Klassieke witlof
Vlees

Klassieke witlof

met achterham, kaas en aardappelpuree

  • 45 min bereidingstijd

Ingrediënten

-
+
  • 200 gram aardappel(en)
  • 75 gram achterham
  • 50 milliliter crème fraîche
  • 50 gram kaas
  • 10 milliliter melk
  • 1 theelepel(s) nootmuskaat
  • 0.5 eetlepel(s) roomboter
  • 2 stuk(s) witlof
  • 400 gram aardappel(en)
  • 150 gram achterham
  • 100 milliliter crème fraîche
  • 100 gram kaas
  • 20 milliliter melk
  • 2 theelepel(s) nootmuskaat
  • 1 eetlepel(s) roomboter
  • 4 stuk(s) witlof
  • 600 gram aardappel(en)
  • 225 gram achterham
  • 150 milliliter crème fraîche
  • 150 gram kaas
  • 30 milliliter melk
  • 3 theelepel(s) nootmuskaat
  • 1.5 eetlepel(s) roomboter
  • 6 stuk(s) witlof
  • 800 gram aardappel(en)
  • 300 gram achterham
  • 200 milliliter crème fraîche
  • 200 gram kaas
  • 40 milliliter melk
  • 4 theelepel(s) nootmuskaat
  • 2 eetlepel(s) roomboter
  • 8 stuk(s) witlof

Geen superverse ingrediënten meer missen?

Kies ook voor deze box en ontvang iedere week alle ingrediënten om 3 smaakvolle recepten mee te koken.

Seizoensbox

Vanaf 29.00 per week
Bekijk & bestel box Bestel box

Tip

Er kan wat kookvocht uit de witlof komen in de oven. Als je wilt kan je wat broodkruimels of paneermeel in de bodem van de ovenschaal doen, die nemen vocht op.

Inkoper Evelien

Bereidingswijze

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng water aan de kook voor de aardappelen. Was de aardappelen, hak in grove stukkenen kook deze voor ongeveer 15 minuten.

Stap 2

Breng ondertussen in een andere, ruime pan water met een snufje zout aan de kook voor de witlof. Was en halveer de stronken witlof en kook ze 3 minuten. Giet de witlof af, spoel het af onder koud stromend water en laat even uitlekken. Snijd de onderkant eraf en verwijder de harde bittere kern.

Stap 3

Doe de halve witlofjes weer bij elkaar en wikkel ze stuk voor stuk in een plak achterham. Doe de créme fraîche in een kommetje, klop los met een scheutje water en breng het op smaak met de helft van de nootmuskaat, zout en peper. Let op, de ham is ook al zout. Rasp de kaas.

Stap 4

Giet de aardappelen af wanneer deze gaar zijn. Doe ze terug in de pan en stamp ze fijn met de rest van de nootmuskaat, peper, zout, boter en een scheutje melk.

Stap 5

Pak een ovenschaal en verdeel de aardappelpuree over de bodem. Leg de stukken witlof hier bovenop. Heb je nog ham over, leg deze bovenop de witlof. Giet het créme fraîche mengsel eroverheen en smeer uit over de witlof. Maak het af met de geraspte kaas. Schuif de schaal in de oven en bak ca 15 minuten. Je kan eventueel na 10 minuten de grillstand aanzetten, zo krijg je sneller een mooie goudbruine korst.

Stap 6

Haal het gerecht uit de oven en verdeel over de borden. Eet smakelijk!