Klassieke witlof
met achterham en kaas
- 35 min bereidingstijd
Ingrediënten
- 75 gram achterham
- 50 milliliter crème fraîche
- 50 gram geraspte kaas
- 200 gram krieltjes
- 0.5 theelepel(s) nootmuskaat
- 2 stuk(s) witlof
- 150 gram achterham
- 100 milliliter crème fraîche
- 100 gram geraspte kaas
- 400 gram krieltjes
- 1 theelepel(s) nootmuskaat
- 4 stuk(s) witlof
- 225 gram achterham
- 125 milliliter crème fraîche
- 150 gram geraspte kaas
- 600 gram krieltjes
- 1.5 theelepel(s) nootmuskaat
- 6 stuk(s) witlof
- 300 gram achterham
- 200 milliliter crème fraîche
- 200 gram geraspte kaas
- 800 gram krieltjes
- 2 theelepel(s) nootmuskaat
- 8 stuk(s) witlof
Geen superverse ingrediënten meer missen?
Kies ook voor deze box en ontvang iedere week alle ingrediënten om 3 smaakvolle recepten mee te koken.
Gemaksbox
Vanaf 49.00 per weekTip
Er kan wat kookvocht uit de witlof komen in de oven. Als je wilt kan je wat broodkruimels of paneermeel in de bodem van de ovenschaal doen, die nemen vocht op.
Inkoper Evelien
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng water aan de kook voor de krieltjes. Was de krieltjesen kook deze ongeveer 15 minuten.
Breng ondertussen in een andere, ruime pan water met een snufje zout aan de kook voor de witlof. Was en halveer de stronken witlof en kook ze 3 minuten. Giet de witlof af, spoel het af onder koud stromend water en laat even uitlekken. Snijd de onderkant eraf en verwijder de harde bittere kern.
Doe de halve witlofjes weer bij elkaar en wikkel ze stuk voor stuk in een plak achterham. Doe de créme fraîche in een kommetje, klop los met een klein scheutje water en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Let op, de ham is ook al zout .
Leg de stukken witlof tegen elkaar aan in een ingevette ovenschaal. Heb je nog ham over, leg deze bovenop de witlof. Giet het créme fraîche mengsel eroverheen en smeer uit over de witlof. Maak het af met de geraspte kaas. Schuif de schaal in de oven en bak ca 15 minuten. Zet na 10 minuten de grillstand aan, zo krijg je sneller een mooie goudbruine korst.
Giet de krieltjes af wanneer deze gaar zijn en laat goed uitlekken. Verwarm een scheutje olie in een bakpan en bak de krieltjes zo dat ze een krokant korstje krijgen. Voeg eventueel zout naar smaak toe.
Haal de witlof uit de oven. Verdeel de wilofstronkjes en de krieltjes over de borden. Eet smakelijk!