Gepocheerde peer in kruidige dennennaaldensiroop
Vega

Gepocheerde peer in kruidige dennennaaldensiroop

met speculaascrumble en hangop

  • 60 min bereidingstijd

Ingrediƫnten

-
+
  • 2 stuk(s) chai thee
  • 3 gram dennennaalden
  • 0.5 gram grof zout
  • 50 gram hangop
  • 15 theelepel(s) honing
  • 500 milliliter kokend water
  • 1 stuk(s) peer
  • 20 mililiter sinaasappelsap en -rasp
  • 40 gram speculaas
  • 3 gram tijm
  • 2 stuk(s) chai thee
  • 3 gram dennennaalden
  • 1 gram grof zout
  • 100 gram hangop
  • 15 theelepel(s) honing
  • 500 milliliter kokend water
  • 2 stuk(s) peer
  • 40 mililiter sinaasappelsap en -rasp
  • 80 gram speculaas
  • 6 gram tijm
  • 2 stuk(s) chai thee
  • 3 gram dennennaalden
  • 1.5 gram grof zout
  • 150 gram hangop
  • 15 theelepel(s) honing
  • 500 milliliter kokend water
  • 3 stuk(s) peer
  • 40 mililiter sinaasappelsap en -rasp
  • 120 gram speculaas
  • 9 gram tijm
  • 3 stuk(s) chai thee
  • 6 gram dennennaalden
  • 2 gram grof zout
  • 200 gram hangop
  • 20 theelepel(s) honing
  • 1000 milliliter kokend water
  • 4 stuk(s) peer
  • 80 mililiter sinaasappelsap en -rasp
  • 160 gram speculaas
  • 12 gram tijm

Tip

Lukt het niet de voorbereidingen een dag eerder te doen, dan kan het ook op de dag zelf. Begin dan met de peren zodat je voldoende tijd hebt om de siroop in te koken en de peren nog minimaal 1 uur in de koelkast kunt laten afkoelen.

Chef Charlotte

Bereidingswijze

Stap 1

Zet een pan op het vuur waar alle peren in passen en breng de aangegeven hoeveelheid water aan de kook. Zodra het water kookt, zet het vuur uit en voeg de thee en dennennaalden toe. Laat de thee 20 minuten trekken. Verwijder daarna de theezakjes en dennennaalden met een schuimspaan. Schil de peren en laat het steeltje eraan zitten.

Stap 2

Doe de hangop in een bakje. Was de sinaasappel en rasp een klein beetje rasp boven de hangop. Meng de hangop en zet koud weg. Snijd met een dunschiller 2 repen van de schil van de sinaasappel. Pers de sinaasappel uit. Voeg het sinaasappelsap, de sinaasappelschillen en de honing toe aan de pan met thee.

Stap 3

Zet de pan terug op middelhoog vuur. Voeg de peren toe en laat zachtjes koken voor 20 tot 30 minuten, tot de peren net zacht zijn. De tijd hangt af van hoe rijp de peren zijn; hoe rijper de peer, hoe korter de kooktijd. Prik tussendoor voorzichtig met een vork in de peer om te bepalen of ze al zacht worden. Wanneer de peren niet volledig bedekt zijn met thee, keer ze dan halverwege om. Haal de peren met een schuimspaan voorzichtig uit de pan en leg ze in een schaal. Haal de sinaasappelschillen uit de thee en gooi de schillen weg. Giet de thee in een pan met dunne bodem. Hoe groter de bodem van de pan, des te korter de inkooktijd. Laat de thee circa 30 minuten tot 1 uur tot 3/4e inkoken tot een dunne siroop. Giet de siroop over de peren en laat afkoelen. Dek de schaal af en zet het geheel een nacht in de koelkast zodat de smaken verder in de peren trekken.

Stap 4

Maak een crumble van de speculaasbrokken. Tip: doe de speculaas in een stevig vershoudzakje en maak dicht. Sla met een pollepel de speculaas fijn zodat er een mooie crumble ontstaat. Verhit een koekenpan en voeg de speculaas toe aan de pan. Rits de blaadjes van de tijm boven de speculaas. Voeg een klein beetje grof zout toe en bak op laag vuur 5 minuten. Hussel regelmatig door.

Stap 5

Warm de peren en siroop voor het serveren nog even op in een pan op middelhoog vuur.

Stap 6

Snijd de peren in de lengte doormidden, het steeltje laat je eraan. Schep wat speculaas-tijm kruim op de borden en leg er een half peertje op. Schep de hangop naast het peertje en maak af met 2 eetlepels ingekookte theesiroop en wat blaadjes tijm. De rest van de peren en siroop serveer je op tafel in een mooie schaal.