
Gemak VVV | Witte kool rösti met gerookte zalm
verse dille en eieren
- 20 min bereidingstijd
Ingrediënten
- 100 mililiter Griekse yoghurt
- 1 stuk(s) aardappel(en)
- 25 eetlepel(s) bloem
- 15 gram dille
- 1 stuk(s) eieren
- 75 gram gerookte zalm
- 1 teentje(s) knoflook
- 1 stuk(s) sjalot
- 200 gram witte kool
- 200 mililiter Griekse yoghurt
- 1 stuk(s) aardappel(en)
- 50 eetlepel(s) bloem
- 20 gram dille
- 2 stuk(s) eieren
- 150 gram gerookte zalm
- 2 teentje(s) knoflook
- 2 stuk(s) sjalot
- 400 gram witte kool
- 300 mililiter Griekse yoghurt
- 2 stuk(s) aardappel(en)
- 75 eetlepel(s) bloem
- 25 gram dille
- 3 stuk(s) eieren
- 225 gram gerookte zalm
- 3 teentje(s) knoflook
- 3 stuk(s) sjalot
- 600 gram witte kool
- 400 mililiter Griekse yoghurt
- 2 stuk(s) aardappel(en)
- 100 eetlepel(s) bloem
- 30 gram dille
- 4 stuk(s) eieren
- 300 gram gerookte zalm
- 4 teentje(s) knoflook
- 4 stuk(s) sjalot
- 800 gram witte kool
Benodigdheden
- dunschiller
- mandoline
- vergiet
- snijplank
- mes
- 2 mengkommen
- hapjespan
- garde
Weetje
Rösti is een Zwitsers gerecht wat met name in het Duitstalige deel van Zwitserland wordt gegeten. Van oorsprong was het een boerenontbijt uit het kanton Bern. De basis is niets meer dan geraspte aardappel, maar je kunt er verschillende smaakmakers aan toevoegen. Meestal wordt rösti gebakken als een ronde koek; krokant van buiten en zacht van binnen. Maar je kunt het ook gehusseld bakken in losse, krokante stukjes. De rösti is dan ook sneller klaar.
Chef Ruud
Bereidingswijze

Maak de aardappelen, sjalot en de benodigde hoeveelheid witte kool schoon. Rasp met een keukenmachine of mandoline alles tot fijne sliertjes. Knijp de groenten hierna uit, zodat ze geen extra vocht toevoegen aan je rösti.

Klop in een grote mengkom eieren los en voeg de witte kool, aardappelen en sjalot toe. Maak de knoflook schoon en hak fijn. Voeg bloem en knoflook toe aan de mengkom. Kruid naar smaak met peper en zout. Meng het geheel door elkaar tot een mooi beslag.

Verhit olie in een koekenpan. Schep twee eetlepels van het beslag in de pan en druk dit een beetje plat. Zodra de onderkant goudbruin is kun je je rösti omscheppen. Bak de rösti tot beide kanten goudbruin zijn. Herhaal dit tot al het beslag op is.

Verwijder met een scherp mes de huid van de gerookte zalm en snijd de zalm in snippers.

Hak de verse dille fijn en meng de helft van de dille door de Griekse yoghurt. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de rösti over de borden en serveer samen met de zalm en de Griekse yoghurt. Garneer met de achtergehouden dille.