GEMAK VVV | Pita met Turkse köfte
en frisse yoghurtsaus
- 25 min bereidingstijd
Ingrediënten
- 0.25 stuk(s) citroen
- 1 gram gekleurde wortelen
- 100 gram gekruid gemengd gehakt
- 1 theelepel(s) honing
- 1 teentje(s) knoflook
- 0.5 stuk(s) korte prei
- 5 gram krulpeterselie
- 1 theelepel(s) madras kerriekruiden
- 0.5 stuk(s) rode ui
- 2 stuk(s) volkoren pitabrood
- 2 milliliter volle yoghurt
- 0.5 stuk(s) citroen
- 2 gram gekleurde wortelen
- 200 gram gekruid gemengd gehakt
- 2 theelepel(s) honing
- 2 teentje(s) knoflook
- 1 stuk(s) korte prei
- 10 gram krulpeterselie
- 2 theelepel(s) madras kerriekruiden
- 1 stuk(s) rode ui
- 4 stuk(s) volkoren pitabrood
- 4 milliliter volle yoghurt
- 0.75 stuk(s) citroen
- 3 gram gekleurde wortelen
- 300 gram gekruid gemengd gehakt
- 3 theelepel(s) honing
- 3 teentje(s) knoflook
- 1.5 stuk(s) korte prei
- 15 gram krulpeterselie
- 3 theelepel(s) madras kerriekruiden
- 1 stuk(s) rode ui
- 6 stuk(s) volkoren pitabrood
- 6 milliliter volle yoghurt
- 1 stuk(s) citroen
- 4 gram gekleurde wortelen
- 400 gram gekruid gemengd gehakt
- 4 theelepel(s) honing
- 4 teentje(s) knoflook
- 2 stuk(s) korte prei
- 20 gram krulpeterselie
- 4 theelepel(s) madras kerriekruiden
- 2 stuk(s) rode ui
- 8 stuk(s) volkoren pitabrood
- 8 milliliter volle yoghurt
Benodigdheden
- dunschiller
- bakpan
- vergiet
- citruspers
- snijplank
- mes
- ovenrooster
- mengkom
- rasp
Geen superverse ingrediënten meer missen?
Kies ook voor deze box en ontvang iedere week alle ingrediënten om 3 smaakvolle recepten mee te koken.
Gemaksbox
Vanaf 49.00 per weekWeetje
Köfte zijn Turkse gehaktballetjes, gemaakt van lamsgehakt, rundergehakt of een mengsel hiervan. De gehaktballetjes worden in Turkije behoorlijk pittig gekruid. Traditioneel wordt dit gerecht gecombineerd met een gezouten yoghurtdrank, om de pittige smaak wat te blussen. Overigens hoeven de balletjes helemaal niet rond te zijn. Ze bestaan in allerlei vormen en maten.
Receptontwikkelaar Charlotte
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 250 graden. Leg de pitabroodjes op een met bakpapier bekleed ovenrooster en besprenkel ze licht met water. Eventueel kun je de broodjes in een broodrooster bakken ipv in de oven.
Snijd de rode ui in reepjes, snijd de prei in dunne ringen en snijd de wortel in plakjes. Was de peterselie en snijd fijn. Maak langwerpige köftes van het gehakt.
Verwarm een scheutje olie in een bakpan en fruit de ui. Als de ui glazig wordt, voeg de wortel en kerriekruiden toe en bak 10 minuten.
Meng voor de yoghurtsaus de yoghurt, rasp en sap van de citroen, de helft van de peterselie, geperste knoflook, honing, peper en zout.
Voeg de köfte toe aan de ui en wortel en bak in 5 minuten rondom bruin. Voeg daarna de preiringen en de rest van de peterselie toe en bak het geheel nog 5 minuten. Bak ondertussen de pitabroodjes 3-5 minuten in de oven.
Snijd de pitabroodjes open en schep de groenten in het broodje. Leg de köfte erop en serveer samen met de frisse yoghurtsaus.