Koolraapgratin met speklap
Vlees

Koolraapgratin met speklap

met spruitjes en oude kaas

  • 5 min bereidingstijd

Ingrediënten

-
+
  • 1 theelepel(s) grove mosterd
  • 150 gram koolraap
  • 150 gram kruimige aardappelen
  • 50 gram oude kaas
  • 100 milliliter room
  • 5 gram rozemarijn
  • 1 stuk(s) speklapje(s)
  • 150 gram spruitjes
  • 2 theelepel(s) grove mosterd
  • 300 gram koolraap
  • 300 gram kruimige aardappelen
  • 100 gram oude kaas
  • 150 milliliter room
  • 10 gram rozemarijn
  • 2 stuk(s) speklapje(s)
  • 300 gram spruitjes
  • 3 theelepel(s) grove mosterd
  • 450 gram koolraap
  • 450 gram kruimige aardappelen
  • 150 gram oude kaas
  • 200 milliliter room
  • 15 gram rozemarijn
  • 3 stuk(s) speklapje(s)
  • 450 gram spruitjes
  • 4 theelepel(s) grove mosterd
  • 600 gram koolraap
  • 600 gram kruimige aardappelen
  • 200 gram oude kaas
  • 250 milliliter room
  • 20 gram rozemarijn
  • 4 stuk(s) speklapje(s)
  • 600 gram spruitjes

Benodigdheden

  • dunschiller
  • ovenschaal
  • mandoline
  • 1 kookpan
  • 1 bakpan
  • koksmes
  • snijplank
  • mes
  • mengkom
  • rasp

Geen superverse ingrediënten meer missen?

Kies ook voor deze box en ontvang iedere week alle ingrediënten om 3 smaakvolle recepten mee te koken.

Seizoensbox

Vanaf 29.00 per week
Bekijk & bestel box Bestel box

Weetje

Op de boerderij Landzicht telen ze al ruim 30 jaar biologisch. De gewassen worden geteeld in de luwte van knotwilgsingels en hagen, die de biodiversiteit enorm verlevendigen. Een vruchtbare bodem zorgt voor een goede basis waarin levenskrachtige planten kunnen groeien. Planten die in hun eigen tempo mogen groeien, zonder kunstmest, zijn weerbaarder tegen ziekten en plagen en hebben meer tijd om smakelijk te worden.

Fooddesigner Marjolein

Bereidingswijze

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200-220 graden. Breng 2 kookpannen met water en een snufje zout aan de kook. Eén voor de spruitjes en en één voor de aardappelen.

Stap 2

Was of schil de aardappelen en snijd in dunne schijfjes. Kook de aardappelschijfjes 6-8 minuten. Maak de spruitjes schoon, halveer ze en kook ze 2-4 minuten. Schil de koolraap en schaaf met de mandoline in dunne plakken of snijd in kleine blokjes.

Stap 3

Verwarm de skillet met een scheutje olie. Bak de aardappelschijfjes 3-5 minuten. Voeg de spruitjes en plakjes koolraap toe.

Stap 4

Schenk de room in een mengkom en rasp er de kaas in. Kruid met mosterd, peper en zout. Giet het room-kaasmengsel over de aardappelschijfjes en de groenten. Meng goed door elkaar en leg de takjes rozemarijn erop. Bak ca. 20 minuten in het midden van de oven.

Stap 5

Dep de speklappen droog en kruid met peper en zout. Verwarm een bakpan met een klein scheutje olie en bak de speklappen 2-3 minuten per kant mooi bruin. Zet dan het vuur lager en laat nog 5 minuten rustig sudderen tot ze lekker krokant zijn.

Stap 6

Verdeel de koolraapgratin over de borden en serveer samen met de speklappen.