Boerenkoolstamppot met gehaktbal
en uienjus
- 45 min bereidingstijd
Ingrediënten
- 300 gram aardappel(en)
- 125 gram boerenkool gesneden
- 15 gram boter
- 50 milliliter melk
- 120 gram rundergehakt
- 0.5 stuk(s) snee brood
- 0.5 eetlepel(s) sojasaus
- 1 stuk(s) ui
- 600 gram aardappel(en)
- 250 gram boerenkool gesneden
- 30 gram boter
- 100 milliliter melk
- 240 gram rundergehakt
- 1 stuk(s) snee brood
- 1 eetlepel(s) sojasaus
- 2 stuk(s) ui
- 900 gram aardappel(en)
- 375 gram boerenkool gesneden
- 45 gram boter
- 150 milliliter melk
- 360 gram rundergehakt
- 1.5 stuk(s) snee brood
- 1.5 eetlepel(s) sojasaus
- 3 stuk(s) ui
- 1200 gram aardappel(en)
- 500 gram boerenkool gesneden
- 60 gram boter
- 200 milliliter melk
- 480 gram rundergehakt
- 2 stuk(s) snee brood
- 2 eetlepel(s) sojasaus
- 4 stuk(s) ui
Geen superverse ingrediënten meer missen?
Kies ook voor deze box en ontvang iedere week alle ingrediënten om 3 smaakvolle recepten mee te koken.
Gemaksbox
Vanaf 56.45 per weekTip!
Laat de uien gerust wat donkerder kleuren tijdens het meebakken: die diepe karamellisatie geeft een extra volle, klassieke jus die perfect past bij boerenkoolstamppot.
Chef Claudia
Bereidingswijze
Boen de aardappelen schoon of schil ze en snijd ze in gelijke stukken. Doe de aardappelen in een ruime pan, leg de boerenkool erop en voeg een snuf zout toe. Breng aan de kook en kook alles in 20–25 minuten gaar met het deksel schuin op de pan.
Snijd de helft van de uien heel fijn. Week het brood kort in een klein scheutje water en knijp het goed uit. Meng het brood met het gehakt, de fijngesnipperde ui en peper en zout naar smaak. Vorm gehaktballen van gelijke grootte.
Snijd de rest van de uien in halve ringen. Verhit een klont boter in een ruime koekenpan. Bak de gehaktballen rondom bruin in 5–6 minuten op middelhoog vuur. Voeg de uiringen toe, zet het vuur lager en bak de ballen en uien samen nog 10 minuten met een deksel op de pan. Haal de gehaktballen uit de pan en houd warm.
Voeg de sojasaus en 50 ml water per persoon toe aan de uien in de pan. Roer de aanbaksels goed los en laat de jus 2 minuten inkoken.
Giet de aardappelen en boerenkool af. Verwarm de melk in een klein pannetje. Stamp de aardappelen en boerenkool grof of fijn naar wens. Voeg de warme melk en de resterende boter toe en meng tot een smeuïge stamppot. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de boerenkoolstamppot met de gehaktbal en schep de uienjus erover.