Bietenstamppot met gerookte makreel
en uienjus
- 90 min bereidingstijd
Ingrediënten
- 325 gram aardappel(en)
- 5 eetlepel(s) bloem
- 1 stuk(s) gerookte makreel
- 100 milliliter groentebouillon
- 40 milliliter melk
- 200 gram rode bieten
- 1 eetlepel(s) roomboter
- 3 gram tijm
- 10 gram zilveruitjes
- 650 gram aardappel(en)
- 10 eetlepel(s) bloem
- 2 stuk(s) gerookte makreel
- 200 milliliter groentebouillon
- 80 milliliter melk
- 400 gram rode bieten
- 2 eetlepel(s) roomboter
- 6 gram tijm
- 20 gram zilveruitjes
- 975 gram aardappel(en)
- 15 eetlepel(s) bloem
- 2 stuk(s) gerookte makreel
- 300 milliliter groentebouillon
- 120 milliliter melk
- 600 gram rode bieten
- 3 eetlepel(s) roomboter
- 9 gram tijm
- 30 gram zilveruitjes
- 1300 gram aardappel(en)
- 20 eetlepel(s) bloem
- 3 stuk(s) gerookte makreel
- 400 milliliter groentebouillon
- 160 milliliter melk
- 800 gram rode bieten
- 4 eetlepel(s) roomboter
- 12 gram tijm
- 40 gram zilveruitjes
Geen superverse ingrediënten meer missen?
Kies ook voor deze box en ontvang iedere week alle ingrediënten om 3 smaakvolle recepten mee te koken.
Seizoensbox
Vanaf 29.00 per weekTip
Kook de bieten de dag vooraf of eerder op de dag om het eten sneller op tafel te hebben. Let op, de bieten gaan dan koud in de stamp. Warm dit geheel dan nog even goed op.
Inkoper Marta
Bereidingswijze
Breng twee pannen water aan de kook. Was de rode biet en snijd in vieren. Kook de bieten voor 45 - 60 minuten in de ene pan tot ze gaar zijn. Was de aardappelen goed en snijd in stukken. Kook de aardappelen in de andere pan in ongeveer 20 minuten gaar.
Verwijder de huid en eventuele graten van de makreel. Verhit wat olie in een bakpan en bak de makreel ca. 3 minuten.
Laat de zilveruitjes uitlekken. Verwarm de helft van de roomboter in een steelpan en fruit de zilveruitjes 1-2 minuten aan. Voeg de bloem toe en bak 2-3 minuten mee. Voeg al roerend de bouillon toe en breng rustig aan de kook. Laat op een laag vuur 10 minuten sudderen. Houd warm tot het serveren.
Giet de bieten af wanneer ze klaar zijn en haal de schil van de gekookte bietjes af. Snijd in hele kleine stukjes.
Giet de aardappelen af wanneer ze klaar zijn met koken, laat uitlekken en doe ze terug in de pan. Voeg de gesneden bietjes, de melk en de rest van de roomboter toe en stamp het geheel tot een puree. Rits de tijm door de puree heen. Let op dat de makreel al van zichzelf vrij zout is voor je het op smaak brengt met zout en peper.
Verdeel de stamppot over de borden en serveer met de gerookte makreel en de uienjus.