Asperges op Brabantse wijze
- 25 min bereidingstijd
Ingrediƫnten
- 2 stuk(s) eieren
- 200 gram krieltjes
- 10 gram peterselie
- 10 gram pistachenoten
- 30 eetlepel(s) roomboter
- 350 gram witte asperges
- 4 stuk(s) eieren
- 400 gram krieltjes
- 20 gram peterselie
- 20 gram pistachenoten
- 60 eetlepel(s) roomboter
- 700 gram witte asperges
- 6 stuk(s) eieren
- 600 gram krieltjes
- 30 gram peterselie
- 30 gram pistachenoten
- 90 eetlepel(s) roomboter
- 1050 gram witte asperges
- 8 stuk(s) eieren
- 800 gram krieltjes
- 40 gram peterselie
- 40 gram pistachenoten
- 120 eetlepel(s) roomboter
- 1400 gram witte asperges
Benodigdheden
- dunschiller
- 2 kookpannen
- steelpan
- snijplank
- mes
Tip
Gooi de schillen en de 'kontjes' van de asperges niet weg, maar gebruik deze als basis voor een lekkere aspergesoep!
Chef-kok Ruud
Bereidingswijze
Doe de eieren in een kleine kookpan, zet onder met water en kook de eieren 6 minuten. Laat goed schrikken. Schil de asperges grondig met een dunschiller, zorg ervoor dat ze goed plat blijven liggen, dan breken ze niet. Snijd er de onderkant af en leg ze plat neer in en passende, brede kookpan.
Snijd de peterselie fijn. Was de krieltjes en snijd door de helft. Doe de krieltjes in de pan, voeg een beetje water en een snufje zout toe en kook ze 15 minuten. Giet af, laat uitwasemen en voeg er 1/3 roomboter en de helft van de peterselie aan toe. Kruid met een snufje zout en versgemalen peper en houd warm onder een deksel.
Voeg zoveel koud water toe bij de asperges tot ze net onderstaan en voeg er 1/3 roomboter toe. Breng het water aan de kook en laat nog 6 minuten koken. Neem de pan van het vuur en laat er de asperges in liggen. Wil je ze liever iets gaarder hebben, kook ze dan nog 3 minuten langer.
Smelt de rest van de boter in de steelpan op een klein pitje en voeg de rest van de peterselie toe. Snijd de gekookte eieren in stukjes en voeg toe aan de boter. Breng deze eiersaus op smaak met zout en peper
Haal de asperges uit het kookvocht, laat uitlekken op een stukje keukenpapier en leg op grote borden. Hak de pistachenootjes fijn.
Dresseer er de warme krieltjes bij en lepel rijkelijk de eiersaus over de asperges. Garneer met de pistache nootjes.