Seizoensbox | Toscaanse bonenschotel met beekridder
Vis

Seizoensbox | Toscaanse bonenschotel met beekridder

orzo en salie

  • 25 min voorbereidingstijd
  • 10 min bereidingstijd

Ingrediënten

-
+
  • 140 gram beekridder
  • 100 bosje(s) boerenkool
  • 75 gram marinebonen (gedroogd)
  • 100 gram orzo
  • 0.5 stuk(s) rustiek meerzaden stokbrood
  • 5 gram salie
  • 200 mililiter tomatensaus
  • 280 gram beekridder
  • 200 bosje(s) boerenkool
  • 150 gram marinebonen (gedroogd)
  • 200 gram orzo
  • 1 stuk(s) rustiek meerzaden stokbrood
  • 10 gram salie
  • 400 mililiter tomatensaus
  • 420 gram beekridder
  • 300 bosje(s) boerenkool
  • 225 gram marinebonen (gedroogd)
  • 300 gram orzo
  • 1 stuk(s) rustiek meerzaden stokbrood
  • 15 gram salie
  • 600 mililiter tomatensaus
  • 560 gram beekridder
  • 400 bosje(s) boerenkool
  • 300 gram marinebonen (gedroogd)
  • 400 gram orzo
  • 2 stuk(s) rustiek meerzaden stokbrood
  • 20 gram salie
  • 800 mililiter tomatensaus

Benodigdheden

  • ovenschaal
  • vergiet
  • 1 kookpan
  • snijplank
  • mes
  • ovenrooster
  • 1 hapjespan

Tip, let op!

Doe de aangeven hoeveelheid marinebonen in een vergiet en spoel onder koud stromend water, verwijder eventuele brokstukken, stenen en verkleurde of gebroken bonen. Plaats de bonen in de soeppan en dek af met 5 kopjes koud water. Zet het deksel van de pot op zijn plaats en laat de bonen 12 uur of een nacht weken. Giet de bonen af. Breng ze terug naar de pan en voeg 4 liter koud water toe. Voeg 2 1/2 theelepels zout toe. Breng het water aan de kook. Schuim af met enig donker gekleurd schuim of schuim dat zich op de top van het water ophoopt met een grote lepel. Bedek de pan losjes met het deksel en draai het vuur laag, zodat de bonen zachtjes laten sudderen. Kook tot de bonen zacht zijn, van één tot twee uur. Roer af en toe tijdens de kooktijd om te voorkomen dat de bonen aan de bodem van de pot blijven kleven. Giet de bonen af. Gebruik ze onmiddellijk of bewaar ze in hun kookvloeistof gedurende maximaal drie dagen in de koelkast of maximaal drie maanden in de vriezer.

Chef Ruud

Bereidingswijze

Stap 1

Laat de bonen eerst een nachtje wellen en daarna koken, zie tip. Verwarm de oven voor op 200-220 graden voor het brood en de vis. Breng een pan water aan de kook voor de orzo en bereid de orzo volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Stap 2

Dep de vis droog en kruid met peper en zout. Scheur de salie in stukjes. Leg de vis in een ovenschaal met de salie en laat ca. 20 minuten in de oven garen.

Stap 3

Verwarm een scheutje olijfolie in een hapjespan op hoog vuur en voeg de boerenkool toe. Laat deze slinken.

Stap 4

Blus af met de tomatensaus en breng het geheel opnieuw aan de kook. Draai het vuur lager en laat 10-15 minuten stoven. Proef en kruid eventueel met peper en zout. Giet de bonen af en voeg toe aan de stoofschotel.

Stap 5

Bak voor het serveren het brood af in de oven. Meng de gekookte orzo door de stoofschotel.

Stap 6

Verdeel de stoofschotel in diepe kommen en serveer samen met de vismoot en het versgebakken brood.