Linzengehaktballetjes met savooiekool
en aardappelpuree
- 45 min bereidingstijd
Ingrediënten
- 1 theelepel(s) (gerookte) paprikapoeder
- 250 gram aardappel(en)
- 15 gram boter
- 100 gram bruine linzen in blik / pot
- 20 gram couscous
- 50 milliliter jus
- 100 milliliter melk
- 2 eetlepel(s) milde olijfolie
- 0.25 theelepel(s) nootmuskaat
- 200 gram savooie kool
- 15 gram tomatenpuree
- 2 theelepel(s) (gerookte) paprikapoeder
- 500 gram aardappel(en)
- 30 gram boter
- 200 gram bruine linzen in blik / pot
- 40 gram couscous
- 100 milliliter jus
- 200 milliliter melk
- 4 eetlepel(s) milde olijfolie
- 0.5 theelepel(s) nootmuskaat
- 400 gram savooie kool
- 30 gram tomatenpuree
- 3 theelepel(s) (gerookte) paprikapoeder
- 750 gram aardappel(en)
- 45 gram boter
- 300 gram bruine linzen in blik / pot
- 60 gram couscous
- 150 milliliter jus
- 300 milliliter melk
- 6 eetlepel(s) milde olijfolie
- 0.75 theelepel(s) nootmuskaat
- 600 gram savooie kool
- 45 gram tomatenpuree
- 4 theelepel(s) (gerookte) paprikapoeder
- 1000 gram aardappel(en)
- 60 gram boter
- 400 gram bruine linzen in blik / pot
- 80 gram couscous
- 200 milliliter jus
- 400 milliliter melk
- 8 eetlepel(s) milde olijfolie
- 1 theelepel(s) nootmuskaat
- 800 gram savooie kool
- 60 gram tomatenpuree
Geen superverse ingrediënten meer missen?
Kies ook voor deze box en ontvang iedere week alle ingrediënten om 3 smaakvolle recepten mee te koken.
Seizoensbox Vega
Vanaf 19.50 per weekTip!
Je kunt het linzengehakt eventueel verder op smaak brengen met alle kruiden en specerijen die je lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan komijn, oregano of chilipeper.
Chef Colette
Bereidingswijze
Als het goed is heb je een paar weken geleden cranberry's ontvangen en heb je ze in de vriezer bewaard. We gaan er deze week cranberrysaus van maken: Boen de sinaasappel (0,25 pp) schoon, rasp de schil en pers het sap eruit. Doe de cranberry's (50 g pp), suiker (25 g pp), sinaasappelsap en -rasp in een steelpan. Breng aan de kook en laat ongeveer 10-15 minuten sudderen tot de cranberry’s zijn gebarsten en een dikke saus zijn geworden. Roer regelmatig.
Laat de linzen uitlekken en doe ze in een maatbeker. Pureer ze kort met een staafmixer. Voeg de tomatenpuree, droge couscous en de paprikapoeder toe. Breng flink op smaak met peper en zout. Laat het mengsel 20 minuten rusten in de koelkast. Draai balletjes ter grootte van een walnoot van het linzengehakt.
Schil, terwijl het linzengehakt in de koelkast rust, de aardappelen of boen ze goed schoon. Snijd ze in gelijke stukken en kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.
Verwijder ondertussen de buitenste bladeren van de savooiekool, snijd de kool in parten, verwijder de harde kern en snijd de kool in reepjes. Verhit een scheutje olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de savooiekool toe en bak 2-3 minuten tot deze begint te slinken. Voeg de helft van de melk toe, zet het vuur laag en laat de kool 10-15 minuten zachtjes stoven met de deksel op de pan. Breng op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat.
Verhit een flinke scheut olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de linzenballetjes in 7-8 minuten goudbruin en gaar. Giet de aardappelen af en laat ze even droogstomen. Voeg de rest van de melk en de boter toe. Stamp de aardappelen tot een gladde puree en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de jus 2-3 minuten in een steelpan. Verdeel de aardappelpuree over de borden. Schep de gestoofde kool ernaast en leg de linzenballetjes erbij. Serveer met de jus en eventueel de cranberrysaus.