Koolraapgratin
Vlees

Koolraapgratin

met spruitjes, oude kaas, room & spek

  • 25 min voorbereidingstijd
  • 5 min bereidingstijd

Ingrediƫnten

-
+
  • 150 gram aardappelplakjes
  • 1 theelepel(s) grove mosterd
  • 150 gram koolraap
  • 50 gram oude kaas
  • 100 mililiter room
  • 5 gram rozemarijn
  • 1 stuk(s) speklapje(s)
  • 150 gram spruitjes
  • 300 gram aardappelplakjes
  • 2 theelepel(s) grove mosterd
  • 300 gram koolraap
  • 100 gram oude kaas
  • 150 mililiter room
  • 10 gram rozemarijn
  • 2 stuk(s) speklapje(s)
  • 300 gram spruitjes
  • 450 gram aardappelplakjes
  • 3 theelepel(s) grove mosterd
  • 450 gram koolraap
  • 150 gram oude kaas
  • 200 mililiter room
  • 15 gram rozemarijn
  • 3 stuk(s) speklapje(s)
  • 450 gram spruitjes
  • 600 gram aardappelplakjes
  • 4 theelepel(s) grove mosterd
  • 600 gram koolraap
  • 200 gram oude kaas
  • 250 mililiter room
  • 20 gram rozemarijn
  • 4 stuk(s) speklapje(s)
  • 600 gram spruitjes

Benodigdheden

  • dunschiller
  • ovenschaal
  • mandoline
  • 1 kookpan
  • 1 bakpan
  • koksmes
  • snijplank
  • mes
  • mengkom
  • rasp

Weetje

Op de boerderij Landzicht telen ze al ruim 30 jaar biologisch. De gewassen worden geteeld in de luwte van knotwilgsingels en hagen, die de biodiversiteit enorm verlevendigen. Een vruchtbare bodem zorgt voor een goede basis waarin levenskrachtige planten kunnen groeien. Planten die in hun eigen tempo mogen groeien, zonder kunstmest, zijn weerbaarder tegen ziekten en plagen en hebben meer tijd om smakelijk te worden.

Fooddesigner Marjolein

Bereidingswijze

Stap 1
Stap 1

Verwarm de oven voor op 200-220 graden. Breng in een kookpan water en een snufje zout aan de kook voor de spruitjes.

Stap 2
Stap 2

Maak de spruitjes schoon en halveer de grote spruiten. Kook ze 2-4 minuten. Schil de koolraap en schaaf met de mandoline in dunne plakken of snijd in kleine blokjes.

Stap 3
Stap 3

Verwarm de skillet met een scheutje olie. Bak de aardappelschijfjes 3-5 minuten. Voeg de spruitjes en plakjes koolraap toe.

Stap 4
Stap 4

Schenk de room in een mengkom en rasp er de kaas in. Kruid met mosterd, peper en zout. Giet het room-kaasmengsel over de aardappelschijfjes en de groenten. Meng goed door elkaar en leg de takjes rozemarijn erop. Bak ca. 20 minuten in het midden van de oven.

Stap 5
Stap 5

Dep de speklappen droog en kruid met peper en zout. Verwarm een bakpan met klein scheutje olie en bak de speklappen 2-3 minuten per kant mooi bruin. Zet dan het vuur lager en laat nog 5 minuten rustig sudderen tot ze lekker krokant zijn.

Stap 6
Stap 6

Verdeel de koolraapgratin over de borden en serveer samen met de speklappen.